Girls just wanna have life, laugh, and yes, muscles.

torstai 22. huhtikuuta 2010

220410

Jos kaipaat HC bodaustekstiä, jätä tämän kertainen tarkastelu tähän kuvaan ;)


No niin, hippi-Emma vauhdissa. En ole hirveästi tänne blogiin avautunut tai jakanut ajatuksiani yleensäkään siitä miten minun mielestäni tulisi syödä, ja mielipiteeni onkin se etten pahemmin jaksa esimerkiksi ruokavaliosta puhua ihmiselle joita ei oikeasti kiinnosta, ruokavalio jätettäköön pois small talk keskusteluista. Minulla ei ole mitään tieteellisiä faktoja tukemassa mielipiteitäni ruokavaliosta, tai on jotakin, mutta hyvin sekavasti ympäriämäpäri pään sisällä ja jotain erittäin sekavaa voisin yrittää kakoa ulos. Tyylini on enemminkin lueskella ajan salliessa esimerkiksi erilaisia elämäntapa/ruoka blogeja ja sitten testata asioita itse ja fiilistellen, maalaisjärkikin on kovassa käytössä.

Ruokavaliotietoutta on luonnollisesti tullut hankittua harrastuksen ensipäivistä asti, ja vähistä vuosista huolimatta pitkä tie on käyty, ja paljon on muuttunut systeemit, jo nyt. Jos katson vaikka tästä vuoden taaksepäin, voin sanoa että tuolloin mietin syöväni terveellisesti, ja varmasti olenkin syönyt terveellisesti moniin muihin verrattuna (nimim. taas eilen viihdytin itseäni marketissa kuikuilemalla muiden ihmisten ostoksia). Olen myös ollut liian laiska toteuttamaan tiettyjä asioita, eikä muutoksen todellakaan tarvitse tapahtua päivässä, ellei sitten halua itselleen verenpainetautia stressin seurauksena.

Bodi lehtiä/blogeja lukiessa  näkee harrastajilla hyvin saman tyyppisiä ruokavalioita, jotka varmasti ovat hyviä ja toimivia, koska ainakin hyviä kroppia niillä ollaan aikaiseksi saatu. Itselleni toki kropan ulkonäkö on tärkeä, ja E-koodeja vilisevillä mehukeitoilla ja fun lighteilla varmasti saa aikaiseksi silmää mielyttävän varren. Itse kuitenkin haluan myös oikeasti voida hyvin, ja testailla millainen voimavara minullakin on ollut käyttämättä, noudattaessani "vain" tuollaista normaali bodi-ruokavaliota, ja sitä ennen sellaista ihan tavallista suomalaista maataloutta tukevaa ruokavaliota.

Välidieetin jälkeen olen tehnyt muutoksia ruokavaliooni. Kiristellessä toki jätin paljon esimerkiksi riisiä pois ja otin tilalle kasviksia (pitääkseni ruokamäärät isoina). Jossakin vaiheessa jätin maitotuotteet pois (paitsi luomukerman) ja otin proteiinit lihasta ja munista ja herasta (palkkari ja maksimissaan yksi välipala, näin siis dieetillä). Laitan vaikka ranskalaisilla viivoilla jotakin muutoksia joita olen tehnyt, ja jotka nyt äkkiseltään muistuvat mieleeni;
- Maitotuotteiden pois jättö/minimointi
- Kahvin pois jättäminen/minimoiminen
- Kasviksien roima lisääminen
- Superfoodien lisääminen (maca, vehnänoras, raakakaakao,kookosöljy)
- Kaikki hiilarit pääosin kasviksista, hedelmistä (vihreä omena ja korkea kalorisina päivinä banaani), kookosjauhosta ja treenin jälkeisellä aterialla quinoasta. Eli ei riisiäkään..
- Viljat olen jättänyt jo aikoja sitten, tosin niitäkin tuli herkkupäivinä ja välillä keittelin puuroa.
- Luomun suosiminen!
- Kanelia käytän melko paljon, ja makeutukseen olen hankkinut Steviaa (Wellmaxista löytyy!)
- Herkuttelu ajatuksesta eroon pääseminen - ei ns. perinteisiä herkkuja
- Paaaaljon D-vitamiinia
- Ja siis yleisesti kaikki jalostetut elintarvikkeet on jääneet kaupanhyllylle

Eli jos nyt jotenkin haluaa määritellä, niin ainakin jotain paleo -vaikutteita tuossa on, paitsi hiilareita tulee nautittua enemmän, en kyllä ole tuohon paleoonkaan kovin paljoa perehtynyt. Aineenvaihdunta toimii loistavasti tällä hetkellä, vaikka kaloreita ollaan lisätty viikko viikolta ei paino ole oikeastaa pahemmin noussut. Oikeastaa se on ollut alhaisimmillaan vasta dieetin päätyttyä :) oli miten oli, haluan uskoa että uusilla (ja jo hieman vanhemmilla) valinnoillani on ollut merkitystä, ainakin aneenvaihdunnan toiminnassa, se antaa uskoa jatkaa tällä tiellä. Toki myös peruskulutus on noussut työnkuvan muuttumisen myötä ja kaikki taika voi selittyä sillä, jos nyt haluaa pessimistisesti ajatella.

Loppuun kuva eilisen Ekolo reissun ostoksista! Ekolo on siis "luomukauppa" jonka löydät Hakaniemestä, metrolla pääset melkein etuovelle.


-E

17 kommenttia:

Jonna1983 kirjoitti...

Vaikka meillä sama harrastus onkin niin ruokavalio meillä poikkeaa toisistaan varmasti aika paljon. mä kuulun siihen laiskaan perusjengiin joka syö sitä mitä valmentaja on lappuun kirjoittanut: E-koodeja vilisevä mehukeitto :D, maitotuotteet, puuro..

Mä vaan oon niiiiin laiska etten jaksa alkaa mitään makroja laskeskelmaan vaan tyydyn siihen lappuseen mikä kouraan annetaan. Totaalinen mielikuvituksen puute ravinnon suhteen ei auta yhtään asiaa...

Ehkä tässä joku päivä jaksan sit alkaa väsämään jotain. Syötkö muuten Emma mitään hiilua aamulla jos et esim. puuroa syö?

katjuska kirjoitti...

aika samaa settiä on mun lautasella... Mahd vähän Ee koodeja. Palkkareita tai muita roteiinipirtelöitä mä een oo since edellisen dietin vetässy.
Ja jos oon pitänyt jonkun mättöpäivän niin helou, heipä hei wc:n pönttö ja helvetin paha olo. Mitä paskaa sitä naamaansa laittaakaan ja ihan vapaaehtoisesti.. no more shit- deal with it.

emr kirjoitti...

Kiitos Jonna piiiitkästä kommentista :)

siis kaiken a ja o onkin se että itse alkaa napata laskea niitä makroja ja siitä sitten pikkuhiljaa muokkailla sitä ruokavaliota, eli kyllä sä vielä kuule ehdit hifistellä ;) mulle on annettu valmiit makrot joista sitten olen "joutunut" laskemaan ja keksimään ruoka-aineet, ensin se tuntui tosi työläältä mutta tätä nykyä homma on helpottunut tosi paljon, toisinsanoen se on rutinoitunut :) kiitos ystävämme kalorilaskuri ja excel.

Aamuisin syön siis sosekeittoa jossa on näitä aineksia vaihdellen: pinaattia, bataattia, punajuurta ja kukkakaalia. Sekaan kookosjauhoa ja macaa, siinäpä niitä hiilareita jo tuleekin ;)

Luolamies kirjoitti...

Hyvän näköinen alkaa olemaan tuo ruokavalion runko.

Onkos tuo sinappi minkä makuista? Olen tässä muutamaa luomusinappia kokeillut ja ne eivät olleet oikein hyvän makuisia :)

emr kirjoitti...

Niimpä Katja! Ja se kaikki paskan vetäminen johtuu vaan siitä että on itse itsensä manipuloinut mukaan siihen mitä tämä maailma meille suoltaa joka päivä, pullaa siellä pullaa täällä ;)!

Roxsheena kirjoitti...

Wow, näyttää just samalta mihin suuntaan oma ruokavalio on muuttunut :]! Eli Paleotyyppistä syömistä korkeammilla hiilareilla. *peukut* Raakaravinnon terveyttä edistävät vaikutukset kiinnostaa mutta haluan ehdottomasti pitää mukana myös lihan ja lämpimiä ruokia (esim. höyrytetyt vihannekset ja munakkaat). Kyllä se lihas pitää jollain säilyttää ^^.

map kirjoitti...

Kyllä Emmalla taitaa liha vielä toistaiseks kuulua ruokavalioon:D Mutta sanonta ihminen on, mitä hän syö, pitää todella hyvin paikkansa, mitä nyt muita ihmisiä tulee seurattua.. (hyvin vähän;D) Einesruoat kunniaan!!xD

emr kirjoitti...

Luolamies: Kyllä tykkäsin tuon sinapin mausta, toki erityyppinen kuin vaikka siinä perinteisessä turkkarissa :)! ai niin kiitos kommentista, hyvä kuulla että ruokailut näyttää ulkopuolisenkin silmään hyviltä. Tota ruokailuakin voi fiilata maailman ääriin, ja kuten mainitsinkin niin pienin askelin. Tässä sivussa pitää kuitenkin arkea pyörittää ym, joten ainakin toistaiseksi osa valinnoista olen vielä tehnyt niin, että ne on helppo toteuttaa jokapäiväisessä elämässä.

Roxsheena: Terve ja kiitos kommentista :). Tosiaan Maarit valottikin että toki lihaa löytyy munkin lautaselta, ja kasvikset vielä suurimmaksi osaksi otan höyrystettyinä, joka on osaksi ihan ajankäytöllinenkin juttu, seliseli emma! no, ehkä siirryn vähitellen ihan oikeasti vielä tehokkaampaan pureskeluun (btw tuosta pureskelusta pitäisi kirjoittaa teksti..). Jauhelihaa ostaisin mielelläni luomuna mutta se on ainakin nyt ollut kiven alla näissä mun lähikaupoissa, kun on kaikenlaisia lakkoja pukannut.

Juhina kirjoitti...

Nyt alkaa näyttää jo paljon paremmalta ruokavalio... Paleo + rawfood, siinä ainekset ainakin optimaaliseen suorituskykyyn + parempaan oloon - mukaanlukien kognitiiviset kyvyt :)

emr kirjoitti...

Baby steps :) pikkuhiljaa kohti parempaa ja parempaa. Mutta olo on tosiaan hyvä, ja en ihan äkkiä tekisi suunnanvaihdosta. Tosiaan hiilareita syön enemmän kuin missään Paleo jutuissa (joihin en siis sen paremmin olekkaan perehtynyt).

Juhina kirjoitti...

Paleo tyyppisestä lähestymistavasta hieman lisää...
Hiilareista sen verran - muista ja omaksu tämä asia:
"Hiilarit kontrolloivat insuliinia, insuliini kontrolloi rasvan varastointia."
Hiilarit eivät siis ole kehon rakennusaineita. Sen sijaan niitä käytetään vain ja ainoastaan energianlähteenä, joko välittömästi kulkeutuessaan eri elimiin ja lihaksiin tai varastoidaan myöhempää käyttöä varten. Kaikista eri hiilarityypeistä tulee lopulta glukoosia, joita aivot, veren punasolut ja hermosolut käyttävät ensisijaisena energianlähteenään.
Useimmilla terveillä ihmisillä glukoosia jota ei käytetä heti (työskentelevät lihakset suosivat glukoosia jos suinkin vain saatavillla, mutta eivät välttämättä sitä tarvitse ellei kyseessä ole pitkäkestoinen ja kova intensiteetti), se varastoidaan ensin glykogeeniksi lihaksiin ja maksaan. Kun nämä varastot ovat täynnä, glukoosi konvertoidaan rasvahapoiksi ja varastoidaan rasvasoluihin.
Elikä ellet käytä äärimmäisiä määriä energiaa päivittäin (kilpailevat kestävyysurheilijat, jne), ei ole olemassa fysiologista syytä suurien hiilarimäärien nauttimiseen. Itse asiassa niitä ei tarvita lainkaan samalla tavalla kuin rasvoja ja proteiineja "ihmisen selviytymis ruokavaliossa". Keholla on useita varamekanismeja glukoosin muodostamiseksi proteiineista ja rasvoista sekä viime kädessä proteiinien pilkkominen lihaksista. Jotkut tutkijat ovat arvioineet, että keho muodostaa päivittäin jopa 200g glukoosia ravinnosta saaduista proteiineista ja rasvoista! Kokonaiset sivilisaatiot ovat eläneet tuhansia vuosia 50g tai pienemmällä määrällä hiilareita päivässä (eli ketoosi).
Paleo tyyppinen ruokavalio ei suinkaan ole erittäin vähähiilarinen/ketogeeninen, koska silloin jouduttaisin rajoittamaan tämän planeetan ravinnerikkaimpia ruoka-aineita - vihanneksia ja hedelmiä.
Eli en suinkaan koe paleota "low-carb" ruokavaliona, vaan "eliminoi haitalliset hiilarit" ruokavaliona.
On erittäin helppoa pysyä optimaalisella 100-150g hiilaria/vrk tasolla vaikka syöt roppakaupalla värikkäitä vihanneksia ja runsaita määriä hedelmiä.
Nimenomaan eri hiilarimäärien vaikutukset kehossa ovat se kriittinen asia, ja niitä voi säädellä omien tarpeidensa ja tavoitteidensa mukaan (The Carbohydrate Curve)...
1) 0-50g carbs/vrk: Ketoosi ja kiihtynyt rasvanpoltto. Voidaan käyttää ajoittaiseen 1-2 vrk Intermittent Fasting tyyppiseen agressiiviseen rasvanpolttoon.
2. 50-100g carbs/vrk, helppo painonpudotus. Minimoi insuliinin tuotannon ja maksimoi rasva-aineenvaihdunnan. Syömällä riittävän määrän proteiineja (/kg/ kiinteä kehonmassa), syömällä ravitsevia vihanneksia ja hedelmiä ja kärsimättä näläntunteesta syömällä rasvaisia ruokia (liha, kala, kananmunat, pähkinät, siemenet)voit polttaa 0,5-1 kg rasvaa viikossa pysymällä tällä tasolla.
3. 100-150 g carbs/vrk. Ylläpitävä taso. Mahdollistaa geneettisesti optimaalisen rasvanpolton, lihasten kehittymisen ja helpon painonhallinnan. Ihminen on kehittyessään homo sapiensiksi ollut tällä tasolla miljoonia vuosia. Pääosa ravinnosta koostuu vihanneksista, hedelmistä, pähkinöistä, siemenistä ja eläinkunnan tuotteista. Viljatuotteet ja prosessoidut sokerit on eliminoitu!
4. 150 - 300g hiilareita/vrk. "Tasainen salakavala painon nousu". Jatkuvat insuliinin eritystä stimuloivat vaikutukset estävät tehokkaan rasva-aineenvaihdunnan ja aiheuttaa väestössä laaja-alaisia terveysongelmia. Huolimatta selkeästä Metaboolisesta Syndrooma vaarasta useimmat suositut ruokavaliot ja länsimaiset terveysviranomaiset suosittelevat lautasmallissaan 150 - 300g hilareita/vrk!
Kovaa treenaavat ja kasvavat nuoret voivat syödä näitä määriä pidempiä aikoja lihomatta, mutta ajan myötä rasvan kertyminen ja aineenvaihdunnalliset ongelmat ovat hyvin todennäköisiä.
4. 300g tai enemmän hiilareita / vrk. Vaaravyöhyke! Tyypillinen amerikalaisen ruokavalio, joka pidemmän ajan kuluessa johtaa lähes varmaan painon nousuun ja aineeenvaihdunnallisiin ongelmiin. Keskeisin sairaalloisen ylipainoisuuden ja tyypin 2 diabeteksen sekä muiden huomattavien terveysongelmien aiheuttaja.

Juhina kirjoitti...

Paleosta muuten tarjolla erinomaista infoa perusteluineen esim täällä:

http://uniqblogi.wordpress.com/2009/09/29/paleo-pohdintaa/

map kirjoitti...

Kiitos linkistä:)

Juhina kirjoitti...

ja toinen, jossa video ja tarkempaa infoa:

http://uniqblogi.wordpress.com/2009/06/16/ajattelemisen-aihetta-osa-2-ravinto-teaser/

Juhina kirjoitti...

ja tässä ihkauusi blogi, jossa mielestäni hyvää juttua ja positiivisia kokemuksia paloe tyyppisestä lähestymistavasta...:)

http://naina-wannabebarbie.blogspot.com/

Juhina kirjoitti...

Tuoretta Paleo infoa myös täällä:

http://jussiriekki.blogspot.com/2010/03/nain-paleo-toimii.html

Juhina kirjoitti...

Ja vielä todella pätevää tietoa lumusta/terveellisestä ravinnosta...1 parhaita näkemiäni YouTube luentoja, ja jaksoja riittävät n 15 kpl :)

http://www.youtube.com/watch?v=9cRrrDaBimk&feature=PlayList&p=37486AB475EAD61D&index=0

Kyseessä siis Paul Chek, jonka juttuja seurasin ja fanitin jo 1990 luvun alkupuolella...

Mahtava artikkeli kaverista täällä:
http://www.tmuscle.com/free_online_arti ... _paul_chek

muutamia koottuja hyviä lainauksia ko artikkelista:

If you don't want to have problems, eat real food. Stop eating all this cheap crap. I've had multi-millionaires and world-class professional athletes in my office tell me that organic food is too expensive.

The people who say that organic food is no better then regular are what's technically known as controlbots. A controlbot is somebody whose mind has been taken over by corporate entities or religion or anybody who has an agenda.

The people who say organic food is no better are equivalent to people who don't have enough mental capacity to ask and answer their own questions. They are puppets for the media. All they're doing is regurgitating the garbage that's been fed to them by people who have a strategic plan.

sekä erityisesti tämä :)

Most bodybuilders were not only world class athletes, they were a health cult. There was a lot of spirituality in bodybuilding – that striving toward something better. We've lost that component of it.
Stand at the front door of any Gold's Gym. It won't take ten minutes before you see somebody who's so big that he can barely walk, who hits his aerobic threshold just walking from his car to the door. He's approaching death and he calls that bodybuilding. That's not bodybuilding; that's a dysfunction.
Modern bodybuilders essentially wear their life force on their sleeve but they die on the inside. We have more sick, tired, and dying people that call themselves bodybuilders than we ever have before. They've let go of the spiritual components.

Suosittelen lämpimästi, mahtava luennoitsija... :)