Girls just wanna have life, laugh, and yes, muscles.

torstai 12. elokuuta 2010

BS'ed Type C Estrogen monster!

Nyt alkaa olla ohjelmaa, toinen toistaan mukavampaa onneksi. Kiristysprojektikin alkaa tuntua nahoissa voimakkaammin ja jonkinlainen happotila on koko ajan päällä. Moni super-kiinnostava kirja odottaa lukijaansa ja biosignature kurssi lähestyy päivä päivältä. Ja ne kisat myös.

Eilen tapasin Kaisaa super-viihtyisässä Helsingin toimistossa Runeberginkadulla. Kaisa antoi muutaman luettavan kirjan, joista aloin heti ahmimaan "The Cortisol Connection" (Shawn Talbott) -opusta. Kaikessa yksinkertaisuudessaan kirja mainostaa olevansa "The ABC of cortisol control" ja vaikka olen vielä kirjan alkutaipaleella niin hyviä tärppejä on tarttunut päähän, mm. se, että kaikkia näitä hormooneja tarvitaan, vaikka kortisolin kaiku onkin korvissamme negatiivinen, kaiken A ja O olisikin se että Oikea hormooni erittyy Oikeassa tilanteessa, kaikkia niitä tarvitaan; ihanteellisinta esimerkiksi urheilijalla olisi se, että treenin aikana kortisoli tasot nousisivat ja pian tuollaisen ns. kehon stressitilanteen jälkeen tasot laskisivat ja kroppa rauhoittuisi ja palautuminen voisi alkaa mahdollisimman tehokkaasti. Ei niin, että vapaa-ajan stressaa kaikesta mahdollisesta sekä mahdottomasta (kortisolit jyllää siis taivaissa) ja sitten kun koittaa treenin aika niin takki onkin tyhjä, liian tuttua?!! Kyllä.
Kirjan alussa on heti puolisarkastinen stressitaso testi, ja väitän että 97% meistä nousee viimeisimmälle C -tasolle pistemäärissä, jo ensimmäisien kysymysten jälkeen..  How often do you feel tired or fatigue for no apparent reason? How often do you pay close attention to the foods you eat?...

Kirjoittaja myös toi näkökulmaansa esille erilaisista stressinhallinta harjoituksista yms. "elä näin ja vältä stressi" -tyyppisistä tietoiskuista, hänen mukaansa moni meistä on yksinkertaisesti kykenemätön toteuttamaan oikeastaan minkäänlaista elämänhallintaa omin avuin, ja hän suosittelee hormonaalisen tasapainon korjaamista (ainakin osittain) eri keinoin, kuten ravintolisillä, niistä tulee lisää infoa tulevissa luvuissa, joten eikun lukemaan lisää!

Miksi tuosta kortisoli tasojen balansoimisesta pitäisi sitten kiinnostua? no vaikka siksi että kortisoli on vahvasti yhteydessä sellaiseen juttuun kuin testosteronitasojen alhaisuus tai korkeus. Olisihan se mukavaa että se pattikin kasvaisi, eikö.

Kaisa teki myös biosignature mittauksen mulle. Estrogeenitasot näytti hieman korkeilta ja otinkin muutaman Poliquin tuotteen testiin. Samoin olen testaillut omia vatsahappotasoja Poliquin suolahappokapseleilla, ja lyhyesti sanottuna tulokset eivät ole kovin mairittelevia, no onneksi on osaavia ihmisiä ympärillä jotka osaavat auttaa, ja siinä samassa oma osaaminen kasvaa ja niin edelleen, annetaan hyvän kiertää! Tästä linkistä kunnon tietoisku vatsahapoista!

-EMMA

6 kommenttia:

Jonna1983 kirjoitti...

Ou jee, lisää mielenkiintoista asiaa! Täääääääääänks!

Luolamies kirjoitti...

Cortisol Connection on kyllä hyvä kirja!
Muutaman kerran olen lukenus sen läpi ja aina siitä vaan löytää uutta tietoa :)

emr kirjoitti...

Jonna: Hyvä homma jos tulee tarpeeseen, ja on vielä kiintoisaa!

Luolamies: On kyllä mielenkiintoinen! Pitää ehdottomasti ostaa ihka omaksi jossain vaiheessa :)

Luolamies kirjoitti...

Aika monet Kaisan suosittelemista kirjoista saa myös tilattua cdon.comista :)

Roxsheena kirjoitti...

Kortisolin tärkeys on ehdottomasti tullut huomattua... nimi. adrenal burnout toipilas. Kiva hypoglykemia iskee jos nuo insuliinin vastahormonit toimivat huonosti (plus, rasva ei pala millään).

Tosi tärkeää siis muistaa lepo ja riittävä ravinto urheillessa :).

emr kirjoitti...

Noi on kyllä NIIIIN mielenkiintoisia juttuja! Kävinkin sun blogissa hieman kurkkimassa sun kirjoituksia ja havaintoja tuon sun (ja varmasti monen muun!!!) ongelmasta..